8.12.2012

Tonttujen talo

Vuosi sitten tein elämäni ensimmäisen kerran piparkakkutalon. En luottanut omiin kaavoituskykyihin, joten lainasin kirjastosta kirjan "Piparkakkutalot", kirjoittanut Ylva Norman ja Eva Grane.  Suosittelen kirjaa jos et ole ennen piparkakkutaloa tehnyt tai kaipaat muuten uusia ideoita. Kirjassa oli monta ihanaa mallia kaavoineen. Perinteisiä ja ei niin perinteisiä piparitaloja. Kaikkiin kaavat luonnollisessa koossa. Lisäksi vinkkejä kokoamisesta ja muusta.


Viime vuonna tehtiin kirjasta malli Tonttujen talo. Kaavoista en hahmottanut, että kyseessä oli aika iso talo. Ja siksi esimerkiksi kokoaminen oli varsin haasteellista. Varsinkin kun olin päättänyt tehdä sen kun olen yksin kotona, ettei kukaan vaan häiritse kuumalla sokerilla puuhastelua. Kaikenlaisia virityksiä piti tehdä että seinät sai pystyyn. Pienet kauneusvirheet peitettiin runsaalla koristelulla...

Siispä tänä vuonna teemme kirjasta mallin Pikku Ullan leikkimökki, joka on tähän tonttujen taloon verrattuna todellakin leikkimökki. Pääasia, että päästään yhdessä leipomaan ja koristelemaan.


 Kirjassa ollut taikinaresepti toimi tosi hyvin ja lopputulos oli myös hyvänmakuinen. Syöntipiparit teen kuitenkin mieluummin tästä aiemmin mainitsemastani taikinasta, koska tykkään pehmeämmistä pipareista.

Piparitalotaikina
 (riittää kuvassa olevaan tonttujen taloon pohjineen juuri ja juuri)

250 margariinia tai voita
2 dl vaaleaa siirappia
4 dl sokeria
2 rkl kanelia
vajaa rkl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl jauhettua neilikkaa
2 dl vettä
1 rkl soodaa
13 dl vehnäjauhoja

Sulata kattilassa rasva ja siirappi. Mittaa sokeri ja kaikki mausteet isoon kulhoon. Kaada päälle rasva-siirappiseos ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon vesi. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita hyvin keskenään jauhot sekä sooda ja hämmennä rasvaseokseen, josta tulee aika löysä taikina. Jauhoja voi tarvittaessa lisätä sitten leivontavaiheessa. Laita taikina viileään 1-2 vuorokaudeksi.

Paistetaan 175 C.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...