7.2.2016

Siivouksen elämänmullistava taika Tämän viikonlopun teemaksi näyttää muodostuneen raivaus. Jokakeväinen ilmiö, jossa tavaranmäärä alkaa ahdistaa ja nurkkia pitää saada väljemmiksi.

Aloitin lasten vaatekaapeista. Ensin kävin läpi esikoisen kaapin, siirsin pienet suoraan kuopuksen hyllyyn ja vastaavasti sieltä kassikaupalla vaatetta pois. Olin jopa niin tehokas, että siinä samassa jo lajittelin vaatteet eri pinoihin; myyntiin, serkkupojalle, UFF:lle ja kierrätykseen. Nyt kassit odottavat tuossa ovensuussa matkaansa eteenpäin.

Jatkettiin siitä meidän "kierrätyskulman" tyhjentämiseen. Nyt täytyy myöntää, että rakennusvaiheessa ei kierrätyksen sujuvaan mahdollistamiseen tullut paneuduttua tarpeeksi. Ei ollut siinä kohdassa se ykkösprioriteetti, kun piti valita tapetteja, lattioita ja muuta mukavaa. Yritän parhaani mukaan kierrättää kaiken mahdollisen, joten erilaisia kierrätysastioita / keräyspisteitä tarvitaan useita. Onneksi alakerrassa on rappujen alle jäänyt tila otettu käyttöön varastona, niin saan sinne piilotettua kierrätykseen menevän. Piilossa kyllä, mutta käytännöllisyyden kanssa on vähän niin ja näin. Nyt harmaita hiuksia aiheuttaa alueellamme aloitettu muovin keräys. Mihinkäs nämä muovit sitten laitetaan? Suoritin keittiössä uudelleen järjestelyjä, mutta ihan varma en vielä ole tämän järjestelyn toimivuudesta.

Kun vauhtiin pääsin niin siivosin samalla tuon varaston ja jatkoin sieltä alakerran vaatehuoneeseen, joka myöskin toimii samalla esim. urheilutavaroiden ja off-season vaatteiden varastona. Nuo molemmat huoneet ovat niitä, jotka hyvinkin äkkiä ovat kuin pommin jäljiltä. Sinne tyrkkään tavarat, kun äkkiä pitää saada jotain piiloon ja pois esiltä. Mulla on myös "systeemi", jossa siirrän tarpeettomat tavarat samantien vaatehuoneen perähyllylle odottamaan kiertoon lähtöä. Nyt tuo hylly alkaa taas olemaan aivan täynnä ja pohdiskelen miten niistä hankkiudun eroon. Kirppispöydä, FB-kirputori, lahjoituksena jonnekin...

Hyvänä motivaattori raivaukseen on ollut Marie Kondon Konmari -kirja. Tätä kirjaa on hehkutettu monessa paikassa, joten pakkohan se oli lukea. Luin kirjan lähes yhdeltä istumalta viime syksynä. Mielenkiintoinen metodi, joka yksinkertaisuudessaan menee niin, että aina yksi tavararyhmä otetaan käsittelyyn ja jokaisen tavara kohdalla kysytään "tuottaako tämä minulle iloa?".  Vain iloa tuottavat esineet jätetään. Koko koti pitäisi mennä läpi muutamassa kuukaudessa. Aika radikaalikin menetelmä, jota sellaisenaan en kykenisi millään toteuttamaan. Mutta jotain kirja sai aikaiseksi. Tavarasta luopuminen on tullut entistä helpommaksi. Kirjan luettuani marssin omien vaatehyllyjeni luokse ja nakkasin samantien kolme muovikassillista tavaraa ulos. Vaikka vain vähän aiemmin olin omasta mielestäni tyhjentänyt kaiken turhan pois.

Kannattaa muuten kurkata youtubesta KonMari aiheisi videoita. Siellä on mm. vaatteiden viikausohjeet, joilla ihan oikeasti säästää hurjasti tilaa kaapeissa. Esikoisen vaatteet olen tuon mukaan järjestänyt ja laatikot pysyvät paljon paremmassa järjestyksessä nykyään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...