24.9.2016

8 tapaa käyttää avokadoa



Ei ole kauaa siitä, kun suhtauduin noihin ruttuisiin ruskeisiin pallukoihin hyvin epäilevästi. Mistä ihmeestä voi tietää koska ne ovat kypsiä? Mihin niitä nyt oikein voisi käyttää?

Jostain se innostus sitten kuitenkin lähti ja nykyään avokadoja löytyy meiltä lähes aina. Yrityksen ja erehdyksen kautta oikea kypsyys on löytynyt ja käyttötapojakin löytyy aina vaan uusia. Toki avocadon voi syödä sellaisenaankin, kuten se parhaiten maistuu kuopuksellemme. Tässä kuitenkin joitakin muita tapoja nauttia avocadosta.

1. Salaatissa
Salaattiin avocado kannattaa pilkkoa vasta juuri ennen tarjoilua, sillä se tummuu herkästi. Välillä on hauskaa tehdä vaikkapa kokonaan vihreä salaatti: salaattia, parsakaalia, avokadoa, vihreitä rypäleitä, kurkkua, basilikaa.

2. Susheissa

Ehdottomasti aina mukana. Useimmiten seurana tonnikalaa tai lohta sekä kurkkua.

3. Smoothiessa
Tämän hetken lemppari vihreä smoothie rakentuu seuraavasti: 1 avocado, 3-4 palaa pakastettua pinaattia, 2-3 pehmeää taatelia (niitä pahvirasiassa myytäviä), ½ sitruunan mehu, ½ tl inkivääriä, loraus vettä (omenamehua). Jätän usein smoothien aika paksuksi ja syön sen kulhosta myslin kanssa.

4. Leivän päällä

Lämmin ruisleipä ja päälle muutama siivu avokadoa, tomaattia ja ripaus suolaa. Se on siinä.

5. Guacamolessa
Hyvä koostumus tulee esim. tällä reseptillä: 2 avocadoa, 1 tomaatti (poista vetinen keskusta), 1 sitruunan mehu, sormisuolaa, basilikaa/korianteria. Maista välillä, guacamole vaatii aika reippaasti suolaa! Guacamole taas maistuu lähes minkä tahansa kanssa. Itse tehty voittaa purkissa ostetun mennen tullen ja on todella helppoa valmistaa.

6. Avokadopasta
Tuo kuuluisa avokadopasta Safkaa -kirjasta. Uppoaa yllättävää kyllä koko perheelle. Ohje löytyy vaikkapa täältä.


7. Pizzassa
Eipä olisi tullut ensimmäisenä mieleen, mutta ystävän luona tuli testattua tämänkin. Sen jälkeen avocado on päätynyt omaankin pizzaani varsin useasti.

8. Munakkaassa
Kun tuon pizzakokeilun jälkeen hoksasin mahdollisuudet käyttää avocadoa myös lämpimänä, olen lisäillyt sitä sinne ja tänne. Yksi onnistuneimpia kokeiluja on ollut mun pikalounasmunakkaani. Paista ensin pannulla kasviksia esim. parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa (käytän usein myös pakastesekoitusta), kun kasvikset ovat kypsyneet, lisää pannulle kuutioitu avocado. Paista pieni hetki ja lisää kanamunat (3-4 kpl). Suolan sijaan lisään syödessä hieman soijaa, joka tuo kivan maun munakkaaseen.

Olisi vielä uusia ideoita avocadon käyttöön?

PS. Ostan usein avocadoja pussissa. Osa saattaa olla ostettaessa vielä vihreitä, mutta ne kypsyvät ruskeiksi muutamassa päivässä. Tämän jälkeen siirrän ne jääkaappiin, sillä huoneenlämmössä ne muuttuvat ylikypsiksi hetkessä. Jääkaapissa käyttöikää tulee lisää päiväkaupalla. Parhaimmillaan avocado on kun se antaa hieman periksi painettaessa. Se ei saa kuitenkaan olla pehmeä.

2 kommenttia:

  1. Suklaamousse! 1 avocado, 1 banaani, 2-3 taatelia, raakakaakaojauhetta noin pari ruokalusikkaa, hunajaa tai agavesiirappia vähän makeutukseksi, ehkä tilkka vettä notkeutukseen :) parhaiten maistuu happamat marjat kuten mustaviinimarja tämän kanssa. Mun vakkariherkku! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuon olinkin unohtanut. Tosin se ohje,jota kokeilin ei tuottanut mitään ruuaksi kelpaavaa :) Täytyykin kokeilla tätä sun ohjetta.

      Poista

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...