13.7.2014

Herkkusuiden Kroatia

Miten reissussa se ruoka aina muodostuukin yhdeksi kohokohdaksi. Ehkä siksi, ettei viikkoon tarvitse itse tarttua soppakattilaan. Lasten kanssa matkustaessa ruokaa myös tulee mietittyä enemmän ennen reissua. Pärjäähän ne viikon ranskalaisillakin, mutta mieluummin sitä tarjoaisi ruokaelämyksiä heillekin.

Kroatiassa nautimme hyvästä ruuasta päivittäin. Jo hotellimme aamupala oli todella runsas ja monipuolinen. Tarjolla oli mm. vaihteleva valikoima hedelmiä ja mikä parasta hyvä valikoima erilaisia leipiä lisukkeineen. Usein etelän kohteissa on pelkästään sitä valkoista höttöleipää, jota on kurkkuaan myöten täynnä ennen loman loppua.


Päivällä söimme yleensä usein rantaravintoloissa jotain helppoa ja nopeaa, pizzaa, hampurilaisia, mustekalarenkaita jne. Keskustassa oli myös ihana pieni Sandwich-baari. Otimme siitä ensimmäisenä päivänä leivät kaikille. Juup... Lämmin leipä oli sitten kokoa reikäleipä. Esikoisen hot dog kuin ranskanleipä. Ja hinnat lähinnä sitä Ikea tasoa, pari euroa per leipä. Annokset olivat kaikissa ravintoloissa tosi reiluja, joten ensimmäisen päivän kokemusten jälkeen päädyimme päivisin tilaamaan vain kaksi annosta, jotka sitten jaoimme koko porukan kesken.

Iltaisin syötiin sitten paremmin. Lähes kaikki käyttämämme ravintolat sijaitsivat rantakadulla, missä olikin kiva istua ja katsella ihmisvilinää. Ja upeita harrikoita, joita lomamme aikana näkyi koko ajan runsastuva joukko. Ehdottomana plussana pitää mainita ravintoloiden sisäänheittäjien puuttuminen. Mikää ei ärsytä niin paljon kuin ravintoloiden edessä olevat tarjoilijat, jotka väkisin yrittävät ohjata asiakkaita sisään. Kroatialainen palvelukulttuuri oli hyvin pohjoismaalaisen oloista. Palvelu oli ystävällistä, mutta ei lainkaan tyrkyttävää. Ei ravintoloissa eikä kaupoissa.

Hintataso oli edullinen. Jos päiväruokailuun meni n. 10-15 euroa, niin illalla syötiin hyvin n. 30 eurolla. Lasten annoksia listoilla ei paljoa ollut, mutta monet annokset sai puolikkaina tai jaettuna kahdelle lautaselle. Niinpä useimmiten tilasimme kolme annosta ja jaoimme niitä sitten kulloistenkin mielihalujen mukaan. Ruokajuomina suosimme vettä ja paikallisia valkoviinejä, jotka olivat hyviä ja sopivat mainiosti lämpimiin kesäiltoihin.

Ruokalistoilta löytyi runsaan kala- ja äyriäistarjonnan lisäksi paljon italialaisvaikutteista ruokaa, pastoja, gnoccheja, pitsoja, lasagnea... Me aikuiset keskityimme lähinnä mereneläviin, jotka ovat tuolla ihan eri luokkaa kuin täällä Suomessa missä kalat makaavat päiviä jossain kylmähuoneessa.

Käyttämiemme ravintoloiden joukosta on helppo nostaa kolme mainitsemisen arvoista. Bistro Europa, joka erottui ravintoloiden jonosta ihanalla värikkäällä kalustuksellaan. Annoksen olivat simppeleitä, mutta todella maistuvia. Tonnikalapihvin kanssa tarjoiltu perunalisäke oli niin hyvää, että sitä olen yrittänyt kotonakin kopioida.


Aivan rantakadun kauimmaisessa reunassa oli Fibra, jossa söin elämäni ensimmäiset gnocchit. Niiden takia piti mennä sinne vielä toistamiseenkin, sillä miehelläni iski pahimmanlaatuinen annoskateus. Oli sen verran herkku annos. Toisella kerralla söin poikien kanssa lasagnea, joka myös hakee vertaistaan.


Sokerina pohjalla Restaurant Carpymore. Käytin ensimmäistä kertaa tripadvisoria ja poimin tämän ravintolan sen suositusten perusteella. Enkä turhaan.. Ravintola sijaitsi yhden korttelin pois rannasta hieman rauhallisemmassa ympäristössä. Ravintola oli ehkä hieman kalliimpi kuin rantaravintolat, mutta ruoka oli ihan huippua. Ja henkilökunta todella ystävällistä ja palvelualtista. Tuli olo, että mikä tahansa pyyntö olisi toteutettu sormia napsauttamalla. Täällä söimme mieheni kanssa yhdessä kalatarjottimen. Kalaa, äyriäisiä, mustekalaa, en edes tiedä mitä kaikkea. Ja kaikki aivan tajuttoman hyvää. Jälkkäriksi vielä suklaakakkua. En voi muutakuin suositella itsekin...Erityismaininnan ansaitsee myös jäätelö. Ihania makuja niin paljon, ettei tiennyt mistä valita. Alle euron hinta myös tuntui mukavalta Suomen ryöstöhintoihin verrattuna...


Eli myös ruuan puolesta voin suositella Kroatiaa. Nyt tätä kirjoittaessa tulikin nälkä, joten jääkaapille mars...

4 kommenttia:

 1. Aivan ihanat kuvat ja raportti, tuonnehan päästä pitää - ja mieluiten heti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, suosittelen. Lähtisin uudestaan vaikka heti!

   Poista
 2. Ai että, kuulostaa ja näyttää niin ihanalta!

  VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...