8.4.2016

Lontoon museoissa


Lontoossa riittää museoita kierrettäväksi viikoiksi, mutta muutamassa päivässäkin ehtii jo aikalailla. Me emme alunperin suunnitelleet käyvämme kuin yhdessä, mutta koska metro vei ja aikaa oli, tulimme lopulta käyneeksi neljässä.

Lontoon museot ovat pääasiassa ilmaisia, vain vaihtuviin näyttelyihin on pääsymaksu, joten kohteet sopivat hyvin myös budjettimatkailuun. Aukioloajat ovat laajat, joten suosittelen välttämään keskipäivää, jolloin ruuhkaa on väistämättä. Museoissa suuntasimme aina ensimmäiseksi hakemaan  kartan (hinta useimmiten 1£), sillä emme yrittäneetkään valloittaa museoita kokonaan vaan valitsimme mielenkiintoisimmat alueet ja kolusimme ne läpi.
British Museum

Ensimmäinen kohteemme oli valtava British Museum. Paikassa kannattaa käydä jo pelkän arkkitehtuurinkin vuoksi. Mielettömän upeat puitteet historiallisille esineille, joita on museossa yli seitsemän miljoonaa. On aivan huikeaa mitä esineistöä paikalla on. Me tutustuimme erityisesti muinaisen egyptin esineistöön. Jotenkin on hyvin vaikeaa käsittää, että osa esineistä on yli 5000 vuotta vanhoja.. British Museumin kokoelmista on käyty kiivastakin keskustelua ja osaa on vaadittu palautettaviksi takaisin alkuperämaihin. Mielestäni on kuitenkin hienoa, että näitä esineitä voi vapaasti käydä katsomassa ja tutustua palasiin historiasta.

 Tate Modern

Tate Modern on britannian suurin nykytaiteen museo. Tämä oli miehelleni se "must see" -kohde, jonne suuntasimme ensimmäisenä iltana. Museota kannattaa lähestyä St. Paul's Cathedralilta päin (metropysäkki St. Paul's). Katedraali on mahtava ilmestys ulkoapäin ja tämä on se kirkko, jossa Charles ja Diana sanoivat aikoinaan toisilleen tahdon. Katedraalilta lähtee kävelykatu alaspäin kohti Thamesia, jonka voi ylittää kävelysillan kautta. Olimme liikkeellä iltahämärissä ja näkymät sillalta olivat todella upeat. Myös itse Tate Modern oli vaikuttaa rakennus. Se on vanha voimalaitos, joka pitää nyt sisällään valtavia huoneita täynnä taidetta. Täällä kiersimme läpi lähes koko kokoelman. Oma modernin taiteen käsityskykyni on välillä vähän rajallinen, sillä en vaan pysty käsittämään kaikkia esillä olleita teoksia taiteeksi. Olisi varmaan pitänyt ostaa kirjakaupasta teos "Miksi lapsesi piirustus ei voi olla nykytaidetta?", sillä osa teoksista oli juurikin kuin lasteni kynästä lähtöisin.  Onneksi seassa oli myös helpommin lähestyttäviä ja tunnettuja teoksia Warhollilta, Mark Rothkolta ja Picassolta.


Tate Modernilta suosittelen kävelyä kohti London Eyeta pitkin Thamesin rantaa. Ainakin perjantai-iltana ihmisiä oli liikkeellä paljon ja ranta oli houkutellut kaikenlaisia esiintyviä taiteilijoita luokseen. London Eyen kohdalta pääsi jälleen kävellen sillan yli  ja metroasema oli suoraan sillan edessä. 
National Gallery

National Galleryyn päädyimme vähän extempore kun kulmille osuimme. Onneksi menimme, sillä tämäkin oli jo rakennuksena aivan mieletön. Seinien sisäpuolelta löytyy yli 2000 taideteosta 1200 - 1900 luvuilta. Oli aika huikeaa nähdä läheltä Van Goghin, Monetin ja Cezannen töitä. Niitä, joita historian oppikirjojen sivuilta katsottu. Löytyipä sielä yksi Akseli Gallen-Kallelankin teos. Täällä konkreettisesti huomasi eri aikakausien tyylierot ja jälleen käsityskyky oli äärirajoillaan kun katseli monta sataa vuotta vanhoja taidokkaita maalauksia.


Tate Britain
 
Sunnuntaina Lontoo oli varsin hiljainen ja pääsiäisen takia useimmat kaupat kiinni. Meillä oli kuitenkin iltapäivään asti aikaa ennen siirtymistä lentokentälle, joten otimme metron alle ja suuntasimme kohti Tate Britainia. Museo esittelee brittitaiteilijoita 1500 -luvulta alkaen ja täältä emme juuri löytäneet meille kiinnostavaa katsottavaa. Emme juuri tunteneet taiteilijoita ja National Galleryn jälkeen tämä tuntui vaatimattomalta niin rakennuksena kuin teoksiltaankin. Jotain kertonee sekin, ettei paikasta tullut otettua kuin tämä yksi kuva.

Summa Summarum:
Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Lontoon museotarjontaan. Valitse pieni pala, älä edes yritä ahnehtia kaikkea. Ei tarvitse olla taiteentuntija tai historiasta kiinnostunut vaikuttuakseen museoiden kokoelmista. On upeaa, että ilman maksua pääsee tutustumaan näihin arvokkaisiin historiallisiin esineisiin ja taiteeseen. Poikkea myös museoiden kauppoihin, joissa on erilaista valikoimaa kuin perusliikkeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...