16.4.2016

Vinkkejä Lontoon matkalle

Vielä viimeinen Lontoon postaus ulos. Muutama vinkki puhelimeen ladattavista ja matkailua helpottavista sovelluksista sekä lisäksi juttua Lontoossa liikkumisesta.

Vaikka Lontoo on suurkaupunki, on siellä liikkuminen todella helppoa. Kadut on selkeästi nimetty ja ohjeita ja kylttejä löytyy joka kulmalta. Lisäksi ihmiset olivat todella ystävällisiä ja valmiita auttamaan. Vähänkin kun olit hämmentyneet näköinen niin joku oli kysymässä "Is everything OK? Do you need help?"

Meillä oli lisäksi pari salaista asetta suurkaupungin valloitukseen. Olemme aiemmillakin reissuilla käyttäneet maps.me -sovellusta Ipadissa. Nyt latasin sovelluksen myös puhelimeeni. Sovellukseen voi ladata kartat haluamilta alueilta. Karttaa pystyy näppärästi zoomaamaan niin, että se näyttää niin kadun nimet kuin niiltä löytyvät kaupatkin. Voit myös etsiä hakusanoilla museoita, kauppoja tms. Tarvittaessa voit GPS:n avulla sijoittaa itsesi kartalle ja katsoa mihin suuntaan lähteä. Tätä käytimme silloin kun tultiin metrosta maan pinnalle eikä ollut ihan varmaa tietoa kumpaan suuntaan lähteä kävelemään. Parasta on, että sovellus toimii ilman nettiyhteyttä. Ei siis yllättäviä laskuja tiedossa.   Maps.me ja sen kartat ovat ilmaisia.

Toinen näppärä apuri oli Tube Map London Underground, joka on myös ilmainen sovellus. Ohjelma näyttää Lontoon metroverkoston ja sen avulla voit helposti suunnitella reittejä. Anna lähtöasema ja minne pitäisi päästä. Ohjelma näyttää reitin, kertoo vaihtopaikat ja metrolinjat. Voit valita nopeimman reitin tai reitin, jossa on vähiten vaihtoja. Myös tämä sovellus toimii ilman nettiyhteyttä ja on ilmainen. Nettiyhteyden ollessa käytössä, saat sovellukseen myös ajantasaisen tiedon metrojen aikatauluista.Tosin metrot kulkevat parin minuutin välein eli odottelemaan ei juurikaan joudu. Tiesitkö muuten, että ruuhka-aikaan metroverkostossa suhailee yli 500 metroa??

Lontoo on pinta-alaltaan suuri kaupunki ja askeleita kertyy väkisinkin. Kaupungissa on hyvin toimiva julkisten liikennevälineiden verkosto, jota kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi. Muutaman päivän matkalle kannattaa hankkia hankkia Oyster card, jolla liikkuminen tulee kaikista edullisimmaksi.

Oyster card on latauskortti, jonne voit ladata haluamasi summan rahaa sisälle. Kortista maksetaan pantti 5 puntaa, jonka saa takaisin kortin palauttaessa. Korttia voi käyttää eri liikennevälineisiin, me tosin käytimme vain metroa, jonka koimme helpoimmaksi tavaksi liikkua. Latauskortilta veloitetaan yksittäiset matkat, kunnes päivän hintakatto tulee vastaan. Tämän jälkeen tehdyt matkat ovat ilmaisia. Me liikuimme metrolla vain Zone 1 alueella, joka kattaa ydinkeskustan. Tämän alueen metron hintakatto oli 6,50 puntaa eli jo neljäs päivän aikana tehty metromatka oli käytännössä ilmainen. Jossakin vinkattiin hankkimaan kortti netin kautta ennakkoon, mutta niin helposti sen hankkiminen paikanpäälläkin käy, että en näe ennakkotilausta tarpeelliseksi. Jokaisella metroasemalla oli automaatteja, josta kortteja sai. Valitsit kuinka monta korttia tarvitset ja kuinka paljon haluat ladata kortille rahaa. Maksu kävi näppärästi kortilla. Kolmen päivän reissulle latasimme kortille 20 puntaa, joka riitti juuri sopivasti (käytimme 3 pvä x 6,50£). Huom! Jos käytät korttia jo lentokentältä tullessa, varaudu hieman korkeampaan maksuun, sillä Heatrown lentokenttä sijaitsee Zone 6:lla. (lisätietoja maksuista: https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do)

Liikkuessa korttia vilautetaan metron porteilla mennessä ja tullessa. Joissakin porteissa on myös näyttö, joista näki kortilla olevan saldon. Matkan päättyessä kortin palautus kävi yhtä helposti. Samat automaatit antavat myös palautukset ja pantit takaisin. Vilautat vaan korttia automaatilla ja seuraat ohjeita. Kortti deaktivoituu ja rahat kilahtavat lokeroon.

Metroa tosiaan voi käyttää jo lentokentältä keskustaan tullessa. Se on edullisin, mutta myös hitain tapa, matka kestää yli tunnin. Muita vaihtoehtoja on tavallinen juna (n. 25 min) tai Heathrow express -juna (15 min). Mitä nopeampi kulkupeli, sitä kalliimpi hinta. Me päätimme tällä kertaa arvostaa aikaa ja helppoutta ja valitsimme alle Heathrow Expressin, joka matkaa suoraan terminaalista Paddingtonin asemalle. Ostimme meno-paluuliput kassalta ja hinta oli n. 25 eur/pää/suunta. Jos liput ostaa ajoissa etukäteen netistä voi hinnassa säästää muutaman euron.

Meidän ensimmäinen pidempi reissu ilman lapsia onnistui niin hyvin, että siitä innostuneena ja huippuhalpojen lentolippujen yllättäminä, ostimme extempore loppukesäksi lennot Kööpenhaminaan. Köpis on meidän lempikaupunkeja, joten sitäkin matkaa odottelen jo innolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...