25.10.2015

Ruokaa läheltä ruokapiirien kautta

Sitten taas vaihteeksi ruokajuttuja. Lähiruoka ja luomu on lähellä sydäntä ja siksi niiden osuus ruokakaapissamme kasvaa koko ajan. Viime viikolla Ylen uutisissa kerrottiin ruokapiirien suosion kasvusta. Piirejä löytyy jo useimmista kaupungeista ja niiden kautta ruuan tuottajat ja kuluttajat kohtaavat helposti. Myös Salossa on nyt hetken aikaa toiminut oma piiri, jota on tullut jo muutamaan otteeseen käytettyä.

Ruokapiirien ideahan on yksinkertainen. Sen kautta kuluttaja voi tilata tuotteita suoraan tuottajalta. Tätähän periaattessa voi tehdä kuka tahansa, mutta ruokapiiri kokoaa toimittajat yhteen ja ostot tapahtuvat tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Ilmeisesti tällä hetkellä yleisin toimintamalli on tämä Salossakin toimiva. Facebookiin on perustettu ruokapiirille oma sivu, missä tuottajat esittäytyvät. Jokaiselle ruokapiirin tapaamiselle perustetaan oma tapahtuma, jonne ne tuottajat avaavat tilausmahdollisuuden, jotka kyseiseen jakoon pääsevät osallistumaan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kuvaa kommentoimalla tehdään tilaus. Jakopäivänä tuottajat kokoontuvat ennalta sovittuun paikkaan ja ostajat käyvät hakemassa tilaamansa tuotteet. As simple as that...


Aiemmin Salossa toimittiin niin, että yhteyshenkilö keräsi tilaukset ja kasasi paketit jonnekin noudettavaksi. Nykyinen malli on kuitenkin huomattavasti helpompi.  Salon ruokapiiri löytyy fb:stä nimellä Salon seudun ruokarengas. Myynnissä on ollut lihaa (karitsaa, possua, vasikkaa...)juureksia, kasviksia, hunajaa, munia, omenoista, leivonnaisia, jauhoja. Jakopaikana on ollut niin Terran parkkipaikka kuin Farmoksen tontti. On oikeasti aika hauskan näköistä, kun isolla parkkiksella on autoja rivissä takaluukut aukia ja ympärillä kova kuhina. Siellä korin kanssa kuljeskellaan ja haetaan omia tilauksia. Kannattaa huomata, että maksutapana on yleisesti käteinen. Itse olen yrittänyt varata jokaiselle tasarahan, ettei tarvitse säätää rahan kanssa sen enempää.


Meidän ostoskoriin on ruokapiiristä löytäneet tiensä luomumunat, lihatuotteet paistista jauhelihaan, juurekset ja kasvikset, itsetehdyt karjalanpiirakat. Nuo karjalanpiirakat olivat aivan mieletön hitti.  Samana päivänä leivotut tinkimaitoon tehdyt aidot piirakat veivät kielen mennessään. Pussillinen meni ekana iltana ja perään on kyselty monesti. Ensi kerralla koriin sujahtaa kyllä useampi pussi, jotta riittää seuraavaksi aamuksikin...

Fb ryhmään tai tapahtumaan ilmoittautuminen ei sido mitenkään eli suosittelen tutustumaan tähänkin ostosmuotoon. Salossa seuraava jakopäivä on 11.11. klo 19 Farmoksen tontilla. Nähdäänkö siellä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...