26.12.2015

Oikea joulu
Kiireetöntä yhdessäoloa, pitkiä yöunia, rauhallisia aamuja, herkullista ruokaa, yhteisiä lenkkejä, pelaamista... sitä ovat olleet meidän viime päivät. Ja juuri sitä odotettiinkin...

Meillä joulua on vietetty nyt jo monta vuotta meillä. Alkuun ajattelin, että mikään muu kuin kotikotona vietetty joulu ei voi tuntua joululta. Niinpä ensimmäisinä yhteisinä vuosina juoksimme aattona sekä mieheni että omien vanhempieni luona. Kuviteltiin nappaavamme parhaat palat molemmista. Lasten kanssa tuossa ei ollut enää mitään järkeä. Ilta oli yhtä pukemista ja riisumista, kamojen siirtoa paikasta toiseen, kelloon katsomista. Niinpä päätettiin viettää joulua omassa kodissa. Kutsuttiin molempien vanhemmat, veljeni puolisoineen ja tätini. Alkuun mukana oli vielä isoäitinikin. Ekana vuonna vähän jännitti, tuntuuko nyt joululta ollenkaan kun kaikki perinteet menevät uusiksi. Tuntuuko oikealta joululta meille ja tuntuuko oikealta joululta muille. Kaikkien jouluperinteethän siinä samassa menivät uusiksi.

Nyt useampaa meillä vietettyä joulua myöhemmin, voi sanoa, että tämä on meidän joulu. Se tuntuu ja maistuu meidän näköiseltä joululta. Tämä on sellainen joulu, joka meidän lapsista tulee tuntumaan siltä "ainoalta oikealta" joululta.

Joulun järjestämisestä on myös kadonnut alkuvuosien jännitys. Alkuun sitä mietti riittääkö ruoka, onko kaikki kulmat siivottu, onko aikataulu sopiva jne. Tänä vuonna mentiin jo niin rennosti, että unohdettiin kokonaan tehdä yksi kalaruoka, unohdettiin katsoa joulurauhanjulistus, unohdettiin laittaa juustot tarjolle joulupöytään, unohdettiin osa lahjoista kaappiin...

Aattona me ei siis liikuta kotoa minnekään. Hipsitään yöpuvuissa pitkälle puoleenpäivään, katetaan pöytää, laitellaan viimeisiä jouluruokia. Vieraat tulee iltapäivällä, syödään, odotellaan tärkeintä punanuttuista vierasta, istutaan iltaa. Joulupäivänä ja Tapaninpäivänä syödään sitten minun ja mieheni vanhempien luona, mutta muuten vietetään aikaa kotona yhdessä. Tosin suunniteltuja lautapelejä en ole pelannut kuin kahden mieheni kanssa, kirjaakaan en ole ehtinyt aloittamaankaan. Ja silti joulu tuntuu juuri oikeanlaiselta..

Toivottavasti sinunkin joulusi on ollut juuri oikeanlainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...