12.8.2016

Hämmentävä Christiania

 

Christiania on Kööpenhaminassa sijaiseva vapaakaupungiksi julistautunut alue. Alue on aikoinaan ollut kasarmialuetta ja sen tyhjennyttyä hipit ja talonvaltaajat omivat sen käyttöönsä. Nykypäivänä alueella asustaa hippejä, taiteilijoita ja huumeidenkäyttäjiä. Vaikka huumeidenmyynti on laitonta Tanskassa, myydään alueella tupakkaa vahvempaa poltettavaa aivan avoimesti. Alueen alkuperäinen hippimäisyys onkin vaihtunut rikollisjengien valtaamaksi business centeriksi.

Olemme tosiaan aikaisemmin matkustaneet Kööpenhaminassa lasten kanssa, eikä olisi tullut mieleenkään vierailla kohteessa. Alue on kuitenkin vähän epämääräisessä maineessa. Nyt halusimme alueella käydä, sillä onhan kyseessä kuitenkin oikeasti yksi Kööpenhaminen maamerkeistä. Alueella vierailee vuosittain noin miljoona turistia, joten erityisen vaarallisena en osaa aluetta pitää.

Christiania ei voi jäädä huomaamatta jos lähellä liikkuu, sillä kasarmialue on aidattu ja koko aita koristeltu taidokkailla graffiteilla. Muurien sisäpuolella ympäristö on sellaisella hurmaavalla tavalla ränsistynyt. Kaunis, vähemmän kaunis ja mielenkiintoinen. Silmiinpistäviä yksityiskohtia on paljon. Alueella ei saa autoilla, joten pienillä kujilla on mukava kävellä. Siellä täällä näkyi viitteitä alueen yhteisöllisyydestä; tavaranvaihtopiste, yhteissauna, pyörälainaamo. Kontrasti muurin eri puolilla on suuri.

Alueella kierrellessämme huomasimme yhdellä kadulla markkinameininkiä ja suuntasimme tietenkin sinne. Hetken kummastelun jälkeen havaitsimme olevamme keskellä kannabiskioskeja. Pusher Streetillä käydään avointa kauppaa ja siellä valokuvaaminen on ehdottomasti kielletty. Kymmeniä pieniä enemmän tai vähemmän peiteltyjä kioskeja, joiden takana huppupäiset naamioidut miehet kauppasivat sätkiään. Edes tällä kadun pätkällä ei tuntunut vaaralliselta, sillä turisteja oli kadut täynnä. Koko homma tuntui ja näytti enemmän teatterilta. Turisteja varten pystytetyltä "pahalta paikalta", jossa voi käydä harrastamassa pieniä laittomuuksia.

Näiden kioskien lisäksi Christianiasta löytyy toki muutakin; ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja löydettiinpä yksi tyylikäs (ja täysin alueen tyyliin sopimaton) sisustusliikekin.

Christiania on mielestäni vierailemisen arvoinen kohde. Siellä näkee palasen täysin erilaista Kööpenhaminaa. Pimeään aikaan en lähtisi alueelle hortoilemaan, mutta päiväsaikaan alueella liikkuu paljon ihmisiä ja liikkuminen on turvallista. Muistat vaan alueen säännöt: pidät hauskaa, et juokse (saattaa aiheuttaa paniikkia) ja jätät kameran laukkuun.


Alue on kaikenkaikkiaan hämmentävä. Samaan aikaan kaunis ja ruma. Turistikohde ja huumekaupan keskus. Yhteisöllinen ja itsekäs. Itse en usko, että alue pysyy tuollaisena enää monia vuosia. Maapohja on miljoonien arvoinen ja heti muurien ulkopuolella rakennetaan tällä hetkellä toinen toistaan hienompia asuinrakennuksia. Vaikka alue onkin ainutlaatuinen turistikohteena, uskon että raha puhuu jossain vaiheessa. Kaunis alue tulee joskus vielä olemaan modernien talojen ja kauniiden hoidettujen puistojen valtaama ja puhdistettu nykyisistä epämääräisyyksistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...