8.8.2016

Pyöräillen Kööpenhaminassa
 

Meillä oli vain yksi suunnitelma Kööpenhaminaan: kaupunkiin tutustuminen pyöräillen. Kaupunki on tunnettu pyöräilykulttuuristaan ja kaupunkisuunnittelussa pyöräilijät on otettu todella hyvin huomioon. Vähän kyllä hirvitti etukäteen. Vauhdit näyttivät olevan aikamoisia ja liikenne muutenkin vilkasta.

Mieheni löysi etukäteen netistä bycyklen.dk - palvelun, jota kautta vuokrasimme pyörät. Jo ennen matkaa rekisteröidyin palvelun käyttäjäksi. Palveluun annetaan luottokortin tiedot ja paikanpäällä pyörän nappaaminen telineestä vaatii ainoastaan käyttäjätunnuksen ja salasanan. Laskutus tapahtuu automaattisesti sen mukaan kuinka kauan pyörä on ollut lainassa (25 DKK/h = 3,40 €/h). Pyöräpisteitä löytyy lukuisia ympäri kaupunkia. Voit ottaa pyörät yhdestä pisteestä ja palauttaa toiseen.

Pyörässä on mukana tabletti, jonka avulla voi navigoida kaupungissa. Sen avulla löytyi helposti lähinnä oleva palautuspiste ja tärkeimmät nähtävyydet. Lisäksi näet kuinka kauan olet ollut liikkeellä. Pyörissä on mukana avustava moottori, jonka avulla polkeminen on kevyttä. Muuten pyörä onkin varsin raskas liikuttaa eikä siksi sovellu lapsille. Moottorin akku kestää n. 2 tuntia, jonka jälkeen pyöräily muuttuu huomattavan raskaaksi. Kannattaa siis pyörää valitessaan tarkistaa ensin pyörän akun lataustilanne. Se näkyy helposti tabletin näytöllä.

Kun olet löytänyt sopivan pyörän, kirjaudutaan omilla tunnuksilla sisään. Samoilla tunnuksilla saa vuokrata yhtäaikaisesti kaksi pyörää. Pyörän lukitus aukeaa ja matka alkakoon. Pyörän voi myös lukita muualle kuin telineeseen ja lukko on aukaistavissa vain omilla tunnuksilla. Tosi kätevää. Ajon jälkeen pyörä palautetaan lataustelineeseen ja kuitataan vuokraus valmiiksi. Koska laskutus menee alkavien tuntien mukaan, kannattaa hieman tarkkailla matka-aikaa; 59 minuuttia on 25 DKK, 1h on 50 DKK. Heti palautuksen jälkeen sähköpostiin kilahtaa sekä selostus reissusta että kuitti maksusta. Koettiin tämä palvelu todella toimivaksi ja myös edulliseksi. Esim. meidän hotellin pyörävuokraus olisi ollut 150 DKK/päivä, mutta emme kuitenkaan polkeneet koko päivää ja oli kätevää kun pyörän voi jättää muualle kuin lähtöpisteeseen. Teimme pariin otteeseen niin, että kävelimme toiseen suuntaan ja palasimme takaisin pyöräillen.

Ja se pyöräily itsessään... helpompaa kuin kuvittelinkaan. Ensimmäisenä päivänä aloitimme pyöräilyn Harbour Circle -reittiä pitkin. Kyseessä on yhteensä 13 km pitkä merkitty reitti joen rannalla. Lukuisat sillat mahdollistavat myös tarvittaessa lyhyemmät matkat. Suosittelen sitäkin. Rantaa pitkin oli mukavan rauhallista polkea ja reitin varrella oli monenlaista nähtävää, jota ei välttämättä muuten tulisi nähtyä. Reitti poikkesi niin uusilla asuntoalueilla kuin siirtolapuutarha-alueellakin. Muutamissa kohdissa olisin kaivannut lisää opasteita, mutta koska reitti kulki pääsääntöisesti rantaa pitkin ei eksymisen vaaraa kuitenkaan ollut.

Kun oltiin saatu varmuutta pyöräilyyn, lähdettiin sukkuloimaan myös kaupunkialueelle. Pyöräilijöille on omat kaistansa ja se teki pyöräilyn todella mukavaksi ja sujuvaksi. Pyöräkaistat olivat leveitä ja nopeammat pyöräilijät suhahtivat vasemmalta ohi tarvittaessa. Risteyksissä oli omat valot pyöräilijöille ja yleensä myös omat kaistat kääntyville. Parissa haastavammassa risteyksessä liimauduimme paikallisten perään ja katsoimme mallia heistä.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Kööpenhaminaan pyörillä, mutta ellei pyöräily houkuttele on tutustumistapoja lukuisia; opastetut segway ajelut, kanaaliristeilyt, vuokrattavat veneet, kajakit, riksat, hop on hop off -bussit jne. Sen kuin valitset oman tapasi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...