12.5.2013

Joogaa saunassa?

Taas olen käynyt tutustumassa uuteen eksoottiseen lajiin, saunayogaan. Kävin ensimmäisen kerran jo alkukeväästä, enkä oikein päässyt lajiin kiinni. Puoli tuntia pienessä saunassa melkein kylki kyljessä kiinni tehden venytyksiä ja pieniä sarjoja. En innostunut.

Nyt olen ollut pari viikkoa polvivamman takia liikkumatta ja hain liikuntakalenterista jotain kevyttä treeniä, jolla testata polven kuntoa. Ilokseni huomasin, että saunayogan kehittäjä Tiina Vainio oli tulossa pitämään muutaman tunnin käyttämälleni salille ja tunneilla oli vielä tilaakin. Annoin siis lajille toisen mahdollisuuden. Olen ollut Tiinan tunnilla kerran ennenkin ja hän on ihanan aurinkoinen ja pirteä persoona. Odotuksia tunnille oli siis kovasti.

Kuva: saunayoga.com
Saunayogaa Tiina kuvaa sivuillaan www.saunayoga.com seuraavasti:

"Saunayoga on saunomisen kaltainen konstailematon kokemus. Siinä yhdistyvät saunan hiljaisuus ja joogaan pohjautuvien yksinkertaisten liikkeiden rentouttava ja vahvistava vaikutus. Se on hiljainen laji hiljaisessa tilassa. Saunayogassa saunan mieto lämpö ja lempeät liikkeet purkavat yhdessä kehon jännitystiloja ja rentouttavat mieltä. Niiden avulla selkäranka, nivelet ja lihakset tulevat notkeammiksi ja vahvemmiksi, mutta samalla myös mieli tulee levollisemmaksi."

Kuva: saunayoga.com

Käytännössä tunti on 30 minuuttia, jonka aikana tehdään 6 eri asentosarjaa. Tunti alkaa ja loppuu pieneen rentoutukseen. Asentosarjat ovat varsin helppoja liikkeitä, mutta hiki virtaa silti. Sauna on n. 50 asteinen eli ihan reilusti lämmin. Lyhyet shortsit ja pieni toppi on varmasti paras asuste, mutta mäkin olin ihan caprien kanssa, joita käänsin vähän lyhyemmiksi. Hikipyyhe ja ISO juomapullo ehdottomasti mukaan.

Tämä kokemus oli ensimmäistä parempi, toki paljon ohjaajasta johtuen, mutta myös siksi, että tiesin jo mitä odottaa. Usein ensimmäinen kerta on vähän hämmentävä, kun ei tiedä oikein minne kuuluu mennä, mitä pitää tehdä ja energiaa menee niin paljon muuhunkin kuin itse liikkeisiin. Nyt sainkin liikkeistä paljon enemmän irti ja myös venytykset tuntuivat paremmin.  Meidän ryhmä ei ollut täynnä (luojan kiitos!) ja saimme olla saunassa varsin väljästi, joka myöskin lisäsi mukavuutta.

Plussaa tunnissa on ehdottomasti sen rentouttava vaikutus. Tunnin jälkeen on tosi hyvä ja levollinen olo. Myös aineenvaihdunta lähti liikkeelle ja vielä seuraavankin päivän sain juosta vessassa ahkerasti. Miinusta voi jollekin tuoda lämmön ja liikunnan yhteisvaikutus, nytkin eräs osallistuja joutui välillä käymään jäähdyttelemässä huonon olon takia.

Vielä en lähde saunayogaa lisäämään viikko-ohjelmaani, mutta varmasti tulen siellä satunnaisesti käymään jatkossakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...