4.8.2013

Kirpeän makea kesäpavlova

Olen törmännyt Pavlovaan monissa blogeissa ja keittokirjoissa, mutta vähän pelännyt marengin tekemistä. Ajatellut sen olevan jotain ylitsepääsemättömän vaikeaa. Mieliteko kasvoi kuitenkin pelkoa suuremmaksi, joten pakko oli lähteä avoimin mielin kokeilemaan. Aah, mitä herkkua! Marenkia kohtaan tuntemani pelkokin osoittautui täysin turhaksi. Jos osaat erottaa munan valkuaiset keltuaisesta niin osaat tehdä marenkiakin.


Tähän pavlovaan yhdistelin kahta eri ohjetta. Marenki on tehty At Maria's -blogin ohjeella ja täytteenä Pipsa hurmerinnan keittokirjasta lemon curd tahna. Oli muuten parasta lemon curd tahnaa mitä olen ikinä syönyt. Söinkin sitä suoraan lusikalla kattilasta. Se tasapainotti kivasti muuten todella makeaa kakkua.

Pavlova

marenki
3 valkuaista 
2 dl sokeria

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Laita keltuaiset talteen lemon curdia varten. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Niin, että voit kääntää kulhon ylösalaisin ja vaahto pysyy kulhossa.  Lisää sen jälkeen sokeri ja vatkaa vielä noin viisi minuuttia kunnes vaahto on kiiltävää. Lusikoi leivinpaperille halutun muotoiseksi. Marenki jähmettyy juuri siihen malliin miten sen leivinpaperille tasoittelet eli täytteelle kannattaa tehdä kuoppa keskelle. Paista 100 asteessa n. 1½ tuntia.


Lemon curd

1½ dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä esim. maizena
ripaus suolaa
3 kananmunan keltuaista
50g voita
2 luomusitruunaa

Raasta sitruunoista n. 2 tl sitruunankuorta. Laita sivuun.

Sekoita sokeri, maissitärkkelys ja ripaus suolaa kattilassa. Purista sitruunoista mehu kattilaan (huomaa, että luomusitruuna on aikalailla tavallista pienempi eli jos käytät tavallista ei kannata laittaa kahden mehua tai tulee liian kirpsakkaa). Lisää voi ja lämmitä miedolla lämmöllä hämmentäen kunnes voi on sulanut.

Vatkaa keltuaisten rakenne rikki erillisessä kulhossa ja sekoita joukkoon n. kolmasosa nestettä kattilasta. Lisää seos sitten kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes seos on paksuhkoa eli noin 2 minuuttia. Älä anna kiehahtaa. (Lemon curd paksuuntuu vielä jäähtyessään lisää eli älä huoli jos alkuun vaikuttaa liian löysältä. Minulla ainakaan ei tuo 2 minuuttia riittänyt. )

Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunankuori. Anna jäähtyä huoneenlämmössä muutama tunti ja siirrä sitten jääkaappiin. Valmis lemon curd säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Päälle
Kermavaahtoa ja tuoreita marjoja.

Levitä lemon curd marengin päälle ja päälle kermavaahtoa ja marjoja. Nauti!



Ohjeessa kehoitettiin kokoamaan pavlova juuri ennen tarjoilua, mutta itseasiassa tykkäsin kakusta vielä enemmän seuraavana päivänä. Jotenkin maut tuntuivat korostuvan vielä paremmin. Eli ei se kakku pilalle mene jääkaapissakaan ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...