27.9.2013

Lämmittävä sipulikeitto

Onpas ollut vilpoista viimeiset pari päivää. Jotenkin tuntuu näin kauden vaihtuessa, että kropalta kuluu hetki tottua kylmempään ilmanalaan. Ainakin itse olen hytissyt kylmästä aamusta iltaan. Onneksi illalla on voinut lämmitellä takan ääressä. Sisäisesti lämmittää myös ihana sipulikeitto. Jotkut ruuat kuuluvat automaattisesti tiettyyn vuodenaikaan ja meillä sipulikeitto kuuluu ehdottomasti syksyyn. Sitä ei tulisi mieleenkään tehdä keväisin tai kesäisin, vaan se vaatii seurakseen pimenevän illan. Aina parempi, jos sade oikein hakkaa ikkunoihin.


Tämä ohje on poimittu vuosia sitten Yhteishyvän liitteestä. Monia muitakin sipulikeiton reseptejä olen kokeillut, mutta aina palannut tähän. Keitto on helppo tehdä, mutta sen täytyy saada muhia kunnolla eli varaa valmistamiseen aikaa reipas tunti.



Sipulikeitto

500g sipulia
2 valkosipulinkynttä
50g voita
1 rkl sokeria
1l vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl valkoviiniä
ripaus suolaa ja mustapippuria rouhittuna

Pinnalle
paahtoleipää paahdettuna
emmental juustoraastetta.


Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi suikaleiksi. Vinkki vitosena, valitse kaupasta isoja sipuleita eikä tällaisia onnettomia pieniä kuten minä. Niiden kanssa menee ikä ja terveys ja vielä ripsiväritkin... Pilko valkosipuli pieneksi silpuksi. Pehmitä sipuleita ja valkosipuleita hiljalleen rasvassa kattilan pohjalla. Lisää sokeri ja anna sipuleiden saada myös vähän väriä. Anna pehmitä kannen alla n. 20 minuuttia. Lisää nesteet ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 30 min. Jaa keitto annoskulhoihin. Nosta keiton pinnalle paahdettu paahtoleipä ja leivän päälle reilusti juustoraastetta. Nosta keitto uuniin ylätasolle ja kuumenna grillivastuksella kunnen juusto kuplii. Nauti heti!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...