30.4.2014

Makoisaa vappua!

Jokos siellä ollaan vapputunnelmissa? Meillä vappua vietetään rauhallisesti vapaasta nautiskellen. Erityisiä vappuperinteitä meillä ei ole, joten vappu näkyy lähinnä herkutteluna ja värikkäinä palloina.


Vappumunkkeja olen paistanut useampana vuonna ja niiden kanssa omat taisteluni käynyt. Liian pieniä, liian suuria, pinnalta mustia, sisältä raakoja. Kaikki virheet on taidettu tehdä.

Viime vuonna kokeiluun päättyi Sikke Sumarin  munkkiohje, jolla onnistuin tekemään parhaat munkit ikinä. Muutenkin ohje oli minun makuuni, helppo, nopea ja herkullinen. Taikina on todella löysää ja munkit vaan lusikoidaan öljyn joukkoon. Täydellisiä pieniä pyöreitä munkkeja näistä ei saa tekemälläkään, mutta näilläpä voikin leikkiä vaikka "tinan valantaa". Mitä sinun munkkisi ennustaa tulevalle kesälle...

Siken vappumunkit

 
(Ohjeesta tulee n. 16 munkkia)
Taikina:
175g vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 rkl kuivahiivaa
1 tl vaniljasokeria
(1 tl kardemummaa)
1 dl vettä
1 dl maitoa
 Friteeraukseen:
1 l kasvisöljyä
 Päälle:
(reilusti) sokeria
  1. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Siken ohjeessa ei ollut kardemummaa, mutta minulle se on must. Lisää seokseen pikkuhiljaa ensin lämmin vesi ja sitten lämmin maito.
  2. Vatkaa taikinasta tasaista ja joustavasti venyvää. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.
  3. Kuumenna öljy sellaiseksi, että pieni taikinapallo alkaa siinä tiristä. Ota munkkitaikinaa kylmään veteen kastetulla lusikalla (ps. minä en lusikoita kastanut), työnnä toisella lusikalla kuumaan öljyyn ja  paista kullankeltaiseksi. 
  4. Valuta munkit talouspaperilla ja pyöräytä sitten hienossa sokerissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...