8.5.2015

Vinkit Tukholmaan

Tukholmassa käytiin monissa meille tutuissa paikoissa, mutta löydettiinpä tälläkin kertaa jotain uutta. Tässä muutamat meidän vinkit Tukholmaan:

Kauppahallit

Jos vain mahdollista niin käymme aina matkoillamme kauppahalleissa fiilistelemässä. Ei välttämättä osteta mitään vaan katsellaan ja kuljeskellaan. Tukholmassa kivoja kauppahalleja ovat Östermalms saluhallen ja Hötorgshallen.

Östermalms saluhallen sijaitsee 1800 luvulla rakennetussa hallissa Tukholman kalliimmalla alueella. Samoilta kulmilta löytyy merkkiliikkeitä toistensa vierestä.  Tyylikäs vanha halli tarjoaa ruokaa ja herkkuja. Voit ostaa kaikkea leipomoherkuista vihanneksiin, juustoista kalaan, laadukkaista raaka-aineista valmiisiin ruoka-annoksiin. Voit myös istahtaa kahvilaan katsomaan ohikulkijoita. Halli on menossa ensi vuoden alussa remonttiin, joten kannattaa käydä ennenkuin kaksivuotinen remontti käynnistyy.

Hötorgshallen sijaitsee lähellä Tukholman vilkkainta kävelykatua Drottninggatania. Tämä halli on Östermalmin halliin verrattuna "kansanomaisempi", mutta yhtälailla mielenkiintoista katsottavaa riittää. Hallista löytyy myös useita ruokapaikkoja.

Ja ehdottamasti kannattaa myös pistäytyä NK:n ruokaosastolla tavaratalon pohjakerroksessa. Erilaista valikoimaa kuin Suomessa, varsinkin luomupuoli on valovuosia edellä Suomea.  

Mood Stockholm

Tukholmassa on useita kauppakeskuksia, mutta minulle uusi paikka oli Mood Stockholm. Ulkoapäin rakennus oli vaatimaton tai tiedä mistä takapihalta sitten satuin sisään menemään. Mutta sisällä odotti yllätys. Ilmassa kuului lintujen liverrys ja kauppakeskus oli sisältä kuin pieni kaupunki. Käytävät näyttivät enemmän kaduilta, sillä liikkeiden ikkunat oli pikkuruutuisia ja ihan kuin kadun varrella olevia putiikkeja. Käytäviltä löytyi myös ihania istuskelupaikkoja, kuin pieniä salaisia puutarhoja.  Luin kauppakeskuksen kotisivuilta, että paikan tarkoitus on tuottaa nautintoja inspiroivassa ympäristössä, eikä sinne edes haluta isoja ketjuliikkeitä. 
 

Itse vietin aikaa eniten Leila leipoo -myymälässä, tutkailemassa kokkaus- ja kattaustarvikkeita. Jouduin todella taistelemaan itseni kanssa, etten ostanut tuolta lasten seuraavia synttäreitä varten koko kattaussettiä. Tuo toinen puoliskoni ei todellakaan  olisi ymmärtänyt, jos olisin kantanut paperimukeja ja serviettejä Tukholmasta asti kotiin...


Illums Bolighus

Sisustuksen ystävän must-kohde on Illums Bolighus. Vastapäätä NK:ta sijaitseva tanskalainen sisutustalo tarjoaa kolme kerrosta pohjoismaista designia. HAY, Normann Copenhagen, Georg Jensen, Design House Stockholm, Vitra jne... Me molemmat pidämme pohjoismaisesta muotoilusta, joten vietimme tuolla aika hyvän aikaa ihan vaan kierrellen ja katsellen, lottovoitosta haaveillen.

Design Torget

Design torget kuuluu meidän vakiokohteisiin. Sergelin torilta löytyvä liike tahtoo nostaa esiin uusia ruotsalaisia designereita. Kekseliäitä tuotteita, hauskoja ideoita, putiikissa tulee aina vastaan jotain uutta, sillä valikoima elää. Koruja, astioita, valaisimia, sisustusta, vaikka mitä. Tällä kertaa löysimme sieltä pojille tuliaisiksi tarinanopat, jotka ovat olleet ihan hittejä.


Pong restaurang

Jos pidät aasialaisesta ruuasta, suosittelen lämpimästi Pong -ravintolaa. Me kävimme ketjun Stureplanin ravintolassa. Annokset olivat todella kauniita ja ah, niin herkullisia. Mieheni söi ensimmäistä kertaa sashimia ja minä ensimmäistä kertaa dumplingseja. Voi miksi en kokeillut näitä silloin kun Salossa vielä oli sushipaikka... Ravintola oli hintatasoltaan aika edullinen, sillä hinnat olivat 10-20 euroa annokselta.  

dumplings

sashimi


Kahvilat

Tukholma on kahviloiden luvattu maa. Niitä on joka nurkalla ja niissä riittää väkeä. Mikä onkaan mukavampaa kuin pysähtyä hetkeksi katsomaan ohi kulkevia ja nauttia samalla kahvilan antimista. Itse en juo kahvia, mutta olen viimeisen vuoden aikana oppinut nauttimaan teestä. Ensimmäistä kertaa kokeilin Chai tea lattea ja sehän vei kielen mennessään. Juu, makusiirappia on varmasti lorautettu ihan reilulla kädellä, mutta lomalla kaikki on sallittua ;) Kahviloista löytyy runsaasti tarjontaa myös tällaisille ei-kahvinjuojille.

 Näköala Tukholman yli
  Yhtenä ajatuksena tämänkertaisella reissulla oli nähdä Tukholma yläilmoista. Ensisijaisesti olin ajatellut Globenia, jonka katolle pääsee näköalahissillä. Sinne kuitenkin suositeltiin ostamaan liput etukäteen ja olisi pitänyt mennä metrolla ja ja... ei sitten jaksanutkaan. Mieheni ehdotti televisiotornia (kaknästornet), mutta sinne olisi joutunut kävelemään niin pitkän matkan, että jalkani huusivat siihen tiukan Ein.


Olimme jo hylänneet koko ajatuksen näköaloista yli Tukholman, mutta kävellessämme kohti Södermalmia näimme korkean rakennelman, jonka päällä kulki ihmisiä. Sitä kohti siis. Selvitin myöhemmin, että paikka on Katarinahissen, 1883 rakennettu hissirakennelma. Hissi ei ole enää käytössä, mutta tuolta hissirakennelman päältä avautuvat loistavat näkymät kaupunkin yli. Kesällä myös ravintola on auki. Korkeuksiin pääset helpoiten siltaa pitkin, joka lähtee Södra Teaternin kulmalta.


Huh, tulipa kilometripostaus. Toivottavasti sait uusia ideoita seuraavaan Tukholman matkaasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...