16.10.2016

Maistuisiko sushi? - muutama vinkki aloittelijalle


Meidän perheen miehillä alkoi perjantaina syysloma. Itse liityn joukkoon vasta vähän myöhemmin, sillä alkuviikon paiskin hommia ihan normaalisti. Loman alkajaisiksi meillä on tapana tehdä jotain spesiaaliasapuskaa. Pojat saavat päättää ja nykyään valinta kohdistuu lähes aina sushiin. Tämä sopii meille aikuisille myös paremmin kuin hyvin.

Sushi ja meidän yhteinen taival alkoi vähän yllättäen, sillä aikamoisista ennakkoluuloja liittyi tuohon nykyiseen herkkuumme. Onneksi naapurin taiwanista kotoisin oleva rouva toi meille kerran laatikollisen noita vihreitä kääröjä. Varovasti maisteltiin kun ei kehdattu kieltäytyäkään. Yllätyimme positiivisesti. Käytiin hakemassa kahvilasta laatikko jos toinenkin. Kävin kansalaisopistolla yhden illan kurssilla opettelemassa rullan käärimistä. Kuopus innostui seuraavaksi ja pian esikoinen seurasi perässä. Jokaisella meillä on omat makumieltymykset, joten kotona rullia tehdään aika montaa eri sorttia.

Vaikka periaatteessa sushien kääriminen on varsin yksinkertaista niin muutama jutun olen kuitenkin kantapään kautta oppinut. Tärkeimmässä roolissa on riisi ja sen oikea kypsyys. Sen kanssa ei kannata oikoa, sillä hosumisen huomaa lopputuloksessa.

Meillä susheja tehdään paljon ja siltikään niitä ei juuri riitä seuravalle päivälle. Keitänkin aina kerralla koko sushiriisipaketin. Eri riisimerkeillä on vähän erilaiset keitto-ohjeet, mutta olen tykästynyt tähän Hakumaki sushiriisiin, joka huuhdellaan kylmällä vedellä useaan kertaan ennen keittämistä. Itse teen sen niin, että laitan riisin kulhoon, vettä reilusti päälle, sekoittelen vähän ja kaadan veden pois ja toistan 4-5 kertaa. Tämän jälkeen riisi kattilaan ja vettä päälle ja keitetään ohjeen mukaan. Keittämisen jälkeen riisin on hyvä antaa levätä kannen alla vielä ainakin yhtä pitkän ajan.

Parhaimman lopputuloksen saat, kun lisäät lopuksi riisin mukaan riisiviinietikkaseoksen. Yhden paketin riisisatsiin tein seoksen 1 dl riisiviinietikasta, reilu 1/2 dl sokerista ja 2 tl suolaa. Lämmitä riisiviinietikka ja sekoita kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet. Älä keitä. Lisää seos riisin joukkoon ja sekoita. Anna riisin jäähtyä.

Riisin jäähtyessä on hyvä aika pilkkoa väliin tulevat ainekset. Väliinhän voit laittaa oikeastaa mitä vain, rohkeasti vaan testaamaan. Meillä sushin sisältä löytyy useimmiten kylmäsavustettua lohta, tonnikalaa, katkarapuja, avokadoa, kurkkua ja paprikaa erilaisina comboina. Tällä kertaa uutuutena oli Bonjour Wasabi Twist - tuorejuusto, joka toi aika mukavan twistin susheihin. Lapsille oli liian tulista, mutta meille aikuisille maistui hyvin.

Yhdestä riisipaketista tulee meidän tyylillä 7-8 pötköä sushia, tarvitset siis 2 pakettia merileväarkkeja. Levitä ohut kerros riisiä levylle. Saat sen levitettyä helpoiten märillä sormillä. Kannattaa pitää lähellä pieni kuppi, jossa on vettä niin saat välillä kastettua sormet. Muista jättää leväarkin yläreunaan n. 1,5 cm "tyhjää" kiinnitystä varten. Laita haluamasi täytteet alareunaan ja rullaa. Kasta yläreunan tyhjä alue, jotta saat rullan liimattua kiinni. Itse laitan valmiit rullat vielä hetkeksi jääkaappiin ennen paloiksi leikkaamista, tulevat jotenkin kiinteämmäksi niin ja leikkaaminen on helpompaa. Jos leikkaaminen tuntuu hankalalta, niin kastele veitsi ennen leikkaamista. Riisi ei tartu veitseen niin helposti. Yhdesä pötköstä saat n. 8 sushipalaa.

Nautitaan soijakastikkeen kera. Ja jos tykkäät pienestä poltteesta niin lisää kastikkeen joukkoon wasabia.  Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...