20.7.2013

Bamba

Kerroin jo aiemmin löytäneeni Fiskarsista jotain ihanaa itselleni. Fiskarsin Kuparipajassa on designkauppa Kopper, joka myy paljon kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita. Tällä kertaa iskin silmäni tähän Mifukon Bamba -rannekoruun. Ihanan rouhea koru, jossa oli sitä jotain. Ja mikä parasta, sopii täydellisesti ja napakasti kapeaan ranteeseeni.
Kuva: www.mifuko.fi

Mifuko ei ollut mulle mitenkään entuudestaan tuttu, joten kävin tutustumassa heidän verkkosivuihinsa. Korun lisäksi ihastuin myös heidän filosofiaansa. (kursivoidut tekstit lainattu Mifukon sivuilta)

"Mifuko on swahilia ja tarkoittaa taskua. Mifukon tuotteet ovat suunnitelleet suomalaiset muotoilijat, mutta ne ovat saaneet inspiraationsa taitavien afrikkalaisten käsityöläisten tekniikoista, tarjolla olevista materiaaleista ja perinteisistä afrikkalaisista käsitöistä.

Mifukon työpajat ovat kaikki pieniä. Monet työpajamme työllistävät vähempiosaisia, kuten liikuntarajoitteisia, HIV-positiivisia ja kehitysvammaisia käsityöläisiä. Kaikki työpajat tarjoavat työntekijöilleen säännöllisen toimeentulon ja hyvät työolosuhteet. Työpajat myös kouluttavat jatkuvasti uusia käsityöläisiä ammattiin. Kaikkein olennaisinta on tuotteen valmistusketjun avoimuus ja läpinäkyvyys. Tiedämme, ketkä työpajoilla työskentelevät, miten ja milloin, ja että heillä on työpaikalla hyvä olla.

Mifukon tuotteet valmistetaan ympäristöystävällisesti. Käytämme tuotteissamme kierrätys- ja luonnonmateriaaleja. Materiaalit ovat kestäviä ja tuotteet hyvin valmistettuja, siten pitkäikäisiä. Mifuko valmistaa tuotteita myös leikkuujätteestä, kuten puupaloista, pienistä kangas- ja nahkapaloista. Myös kierrätysmateriaalit ovat ostettu lähistön tuottajilta, esim. kierrätysalumiini katupojilta ja autonsisäkumi Nairobin torilta. 

Mifukon ansiosta perinteiset käsityöläistaidot siirtyvät vanhemmilta lapsille ja antavat mahdollisuuden hyvään toimeentuloon aikuisena vaikkei muuta koulutusta olisikaan. Köyhyys on arkipäivää miljoonille kenialaisille ja yritystoiminta köyhissä maissa on kehityksen keskeinen edellytys. Työpaikka mahdollistaa nousun köyhyydestä pois. Mifuko on tässä kehityksessä mukana.
Mifukon tuotteet tuovat iloa sekä käyttäjilleen pohjoisessa että valmistajilleen etelässä!"

Itse korusta on kerrottu seuraavaa:
"Bamba on swahilia ja tarkoittaa levyä. Bamba-rannekoru on valmistettu kierrätetystä alumiinista valetuista paloista pienessä työpajassa Kiberan slummissa Nairobissa. Pajan omistaa seppä Steve, joka työllistää pajassaan useita entisiä katunuoria. Romumetallista valmistettujen korujen tuotolla Steve kehittää pajaansa. Stevellä on paljon suunnitelmia ja unelmia, joita voit edistää hankkimalla Bamban!"

Steven työpaja sijaitsee Kiberan slummissa Nairobissa. Seppä tekee Mifukolle koruja ja laukkujen metalliosia romumetallista. Steve on 29-vuotias, hänellä on pieni Fidel poika (nimetty Fidel Castron mukaan), 9-vuotias sisko ja ihana Maurine-vaimo. Hänen kodin takana sijaitseva pieni työpaja työllistää viisi ihmistä. Romumetallin, alumiinin ja messingin Steve ostaa katunuorilta. Hänen tavoitteensa on saada nuoret pois kadulta takaisin normaaliin elämään työllistämällä heitä. Tällä hetkellä Steven tiimissä on entinen katunuori nimeltään Mbura (suomeksi kissa). Hänellä on nykyään koti ja perhe. Steve tekee hyvää työtä!"Tiedätkö sinä kuka korusi on tehnyt? Mulle tuli jotenkin tosi hyvä fiilis, kun luin koruni tarinan ja näin kuvan koruni tekijästä. Tällä korulla on tarina kerrottavanaan...

Mifukon sivuilla on muuten verkkokauppa, josta löytyy kasseja, koruja ja sandaaleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...