11.7.2013

Kokemuksia ja vinkkejä Gdanskista

Olen jo aiemmin kertonut Gdanskista ja Sopotista. Tässä enemmän käytännön kokemuksia ja vinkkejä jos aiot kohteeseen matkustaa. Jos olet jo saanut kiintiösi täyteen meidän reissua, hyppää yli.

Lennot
Lensimme Puolaan Wizzairilla. Ensimmäinen kokemukseni halpalentoyhtiöstä, ja oikein positiivinen sellainen. Niinhän sanotaan, että pessimisti ei pety. Vaikka en pessimistiksi tunnustaudukaan, niin silti olin jotenkin ajatellut kokemuksen negatiivisemmaksi. Turun terminaali kakkosta oli jossain haukuttu niin antaumuksella, että yllätyin siitäkin positiivisesti. Mielessäni olin kuvitellut vanhan, ruosteisen lentokonehallin, josta osa on lastulevyseinillä erotettu lähtökarsinaksi. Pienihän se terminaali oli ja aika alkeellinenkin, mutta sisältä löytyi kuitenkin pieni kahvila, olematon taxfree myymälä ja plussana pieni lasten leikkipaikka.


Wizzairin koneessa ei ole varattuja paikkoja, vaan nopeat saavat parhaimmat paikat. Jossain vaiheessa terminaalissa massahysteria alkaa ja paniikinomaisesti kaikki alkavat siirtyä jonoon portin eteen. Pienten alle kaksi vuotiaitten lasten kanssa matkustavat pääsevät koneeseen etujoukoissa ja sen porukan imussa mekin livahdettiin sisään, vaikka juniori onkin jo kaksi täyttänyt. Wizzairin koneet ovat varsin uusia ja koneessa on ihan ok jalkatilat tai ainakin niin ok:t kuin lentokoneessa voi olla. Tunnin pyrähdyksen aikana ohi mentiin niin kahvi- kuin taxfreekärryilläkin.

Gdanskin päässä lentokenttä oli ihan ok. Lentokentän lähtevien puoli vaikutti itseasiassa todella uudelta. Lentokentällä oli useampi kahvila ja muutama myymälä. Lapsillekin löytyi pieni leikkipaikka. Sama jonotusysteemi koneeseen pätee täälläkin eli nopeimmille parhaat paikat.

Liikkuminen
Lentokentältä pääsee kaupunkiin bussilla, mutta me napattiin pienten matkalaisten vuoksi taksi. Taksimatka keskustaan maksoi 55 zlotia eli n. 13 euroa ja matka kesti parikymmentä minuuttia. Puolalaisten taksien ajotapa on lievästi agressiivinen. Ennakoivasta tai taloudellisesta ajosta ei ole kursseja käyty. Kaasu pohjaan, jarrutus, kaasu pohjaan, kaistan vaihto parin kaistan yli, jarrutus... Ekalla kyydillä jalat oli maitohapoilla jännityksestä, mutta kaikkeen näköjään tottuu. Taksit olivat kaikki uudehkoja ja kaikissa kohtaamissamme oli mittari, joten taksaa oli helppo seurata. Kannattaa kuitenkin huomata, että tilataksilla ajelu on n. 50% kalliimpaa kuin tavallisella.

Taksille kelpo vaihtoehto on paikallisjunat. Se oli helppoa ja ennenkaikkea halpaa. Gdanskista Sopotiin aikuisen lippu oli 3,80 zlotia eli n. 90 snt. Juna pysähtelee kaikille asemille, mutta silti matka etenee varsin joutuisasti. Liput pitää leimata automaatissa ennen junaan nousua, tämäkin me tajuttiin vasta paluumatkalla... Gdanskin juna-asemalta kannattaa napata retkievääksi mehevät pullat. Pieniä pullakioskeja löytyi ihan lipunmyyntiluukun lähimaastosta.

Majoitus
Hotelli ja hostelli valikoimaa Gdanskissa riittää. Majoitusvaihtoehtoihin tutustuin trivago.fi-palvelun kautta, jossa on helppo rajata hakuvaihtoehtoja esim. etäisyyksien mukaan. Palvelu listaa monien eri hotellivälitysketjujen tarjoukset. Kannattaa huomata, että Puolassa huoneen hintaan ei automaattisesti kuulu aamiainen.

Me majoituimme Motlawa joen varrella olevassa Hanza-hotellissa, johon olimme todella tyytyväisiä ja voimme lämpimästi suositella. Ei halvimmasta päästä, mutta hinnaltaan kuitenkin kohtuullinen. Huone oli tilava, upeat näkymät joelle ja neljän tähden laadun näki pienissä yksityiskohdissa. Aamiainen ansaitsee erikoismaininnan, sillä se oli todella monipuolinen ja laadukas. Sellaisia pieniä piperrysannoksia oli joka aamu, normaalien leikkeiden yms. lisäksi. Hotellissa on lisäksi spa-osasto, jossa kävin rentoutumassa kuumakivihieronnassa.  Ihanaa...

Lapsiperheille
Gdansk ja Sopot sopivat kohteina hyvin myös lapsiperheille. Gdanskissa ainakin meidän lapsia kiinnostivat kovin Motlawa -joen veneet ja niistä varsinkin näyttävät merirosvolaivat. Niillä pääsee myös risteilemään. Emme nähneet Gdanskin keskustan puistoissa missään lasten leikkitelineitä, keinuja tai muita. Mutta Przymorsen kaupunginosasta pitäisi löytyä iso puisto leikkivälineineen (http://www.krainazabawy.com.pl/).


Me kävimme Oliwan kaupunginosassa eläintarhassa, jota voimme myös suositella. Sopivan kokoinen ja hyvin hoidettu. Sopotissa varma hitti perheen pienimmille on ranta-aukiolla vuokrattavat sähköautot. Muutamalla zlotilla sai ajella ihan mukavan aikaa.


Sitten kohteita, joissa emme käyneet, mutta saattavat olla lapsiperheille mielenkiintoisia:
Oliwassa sisäleikkipuisto Loopy's World (www.loopysworld.pl)
Gdyniassa tiede- ja seikkailupaikka Centrum Nauki Experyment (www.experyment.gdynia.pl)
Gdynian akvaario (http://www.aquarium.gdynia.pl/)
Sopotin vesipuisto (http://www.aquaparksopot.pl/)

Lisätietoja
Me tutustuttiin kohteeseen etukäteen pääasiassa www.pienimatkaopas.fi sivujen Gdanskin oppaan avulla. Lisäksi kirjastosta löytyi Thomas Cookin englanninkielinen Gdanskin opas. Hotellista tai turisti-infosta kannattaa napata mukaan "Gdansk in your pocket" kirjanen, jossa on lueteltu ajankohtaisia tapahtumia ja   kohteita Gdanskin, Sopotin ja Gdynian alueilla.

1 kommentti:

  1. if you are looking for transportation/taxi from the airport Gdansk to the center of Gdansk.I recommend the company Gdansk airport transfer http://airportgdansktransfer.com

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...