5.2.2016

Nähtävää Berliinissä - osa 2Palataan hetkeksi vielä Berliiniin. Kaiken synkän historian lisäksi kaupungilla on paljon muutakin annettavaa. Välipäivinä kaupunki tarjosi runsaasti jouluisia tunnelmia. Jouluvalot ja tunnelmat olivat lähinnä luokkaa "överit", kultaa, valoja, lisää kultaa ja lisää valoja. Myös joulumarkkinoita oli tarjolla useita. Ennen joulua näitä olisi vielä enemmän, mutta nytkin tunnelmaan pääsi loistavasti. Joulumarkkinoilla pääpaino oli ruuassa; makkaroita, perunoita, herkkuja, crepeksiä, pähkinöitä, gluhweinia.. Toki niitä perinteisiä krääsäkojujakin oli jonkin verran. Oli mukavaa kuljeskella ja nauttia tunnelmasta. Napata yhdestä kojusta makkarat ja seuraavasti munkit.Koska hotellimme sijaitsi Potsdamer Platz aukion lähellä, liikuimme luonnollisesti paljon niillä kulmilla. Joulumarkkinoiden lisäksi aukion läheltä löytyi paljon katsottavaa. Kauppakeskus Arkaden sijaitsee muutaman askeleen sivuun aukiolta. Shoppailijalle suosittelen kuitenkin ottamaan muutaman askeleen täysin vastakkaiseen suuntaan, jossa sijaitsee vielä isompi ostoskeskus Mall of Berlin, jonka yli 300 liikettä tarjoavat viihdykettä kaikille. Täältä löytyy myös muutama leluliike, jotka ainakin puolta meidän retkiseurueesta kiinnosti kovastikin. Itse yritin suorittaa tuolla jonkinlaista shoppailukierrosta, mutta keskus voitti mut 1-0. En jaksanut kiertää kuin pienen osan liikkeistä.
Potsdamer Platzilta löytyy myös kuuluisa Sony Center, viihteen keskus, jossa on mm. lukuisia elokuvasaleja ja lapsille Legoland Discovery Centre. Kannattaa ainakin käydä kurkkaamassa paikan arkkitehtuuri, sen verran upea on tuo kattorakennelma. Ainakin näin jouluna kattoa valaistiin eri väreillä ja keskellä ohjelmalavalla oli jouluista ohjelmaa. Hauska yksityiskohta centerissä on vanha Keisarin sali. Vanhaa rakennusta siirrettiin Sony Centerin edestä joitakin metrejä ja upeasti restauroidut huoneet ovat lasiseinien takana ihailtavina kaikille ohikulkijoille.

Vinkki lapsiperheille: maksullisen Legoland Discovery Centren "kellarissa" sijaitsee legokauppa, mutta käynti sinne on hassusti aivan eri puolelta rakennusta kuin itse keskukseen. Suuntaa siis Sony Centerin keskusaukiolta leffateatterin ovista sisään ja portaita pari kerrosta alaspäin. Sieltä pääset kaupoille. Tosin vielä isompi legokauppa löytyy KaDeVe -kauppakeskuksen läheltä Kurfurstendammilta.
Potsdamer Platzilta löytyy myös kiva näköalapaikka. Yksi Berliinin suosituimpia kohteitahan on TV-torni, jonka huipulle pääsee katsomaan näköaloja. Tämä Panoramapunkt Berlin on mielestäni aika hyvä vaihtoehto sille. Euroopan nopein hissi vie sinut 20 sekunnissa 24 kerrosta ylöspäin. Sieltä aukeaa hyvät näköalat Berliinin yli. Terassi kulkee koko talon ympäri ja halutessasi voit vielä kiivetä yhden kerroksen ylöspäinkin. Maksu näköaloista oli kohtuullinen ja mielestäni hinnan arvoinen, jonottamaankaan emme joutuneet. Ylhäällä on myös kahvila, joten siellä viihtyy pidemmänkin tovin. Me kävimme tuolla uudenvuoden aattona pimeyden jo laskeuduttua. Katsottiin raketteja ja jo tutuksi tulleita maamerkkejä.


Shoppailijan kannattaa suunnistaa myös Kurfursdamme -kadulle ja sen läheisyyteen. Siellä on kauppaa kaupan viereen, luksuksesta ketjuliikkeisiin. Koska meille shoppailu ei ollut pääasia, kävimme tuolla lähinnä vain toteamassa, että kauppoja on. Mutta vaikka shoppailu ei olisikaan reissun päätarkoitus, kannattaa silti käydä kurkkaamassa KaDeVen tavaratalo. Seitsemän kerrosta shoppailijan paratiisia. Kaupassa vierailee päivittäin 180 000 (!) asiakasta. (Musta tuntuu että törmäsin niihin jokaiseen meidän käynnin yhteydessä) ja heitä palvelee 2000 myyjää. Kuhinaa siis riittää ja varsinkin noina joulun välipäivinä.

Itseäni kiinnostaa aina kauppojen ruokaosastot, joista voi bongata uusia, mielenkiintoisia tuotteita. KaDeVen herkkuosastosta olin lukenut etukäteen, mutta silti se mykisti. Kokonainen kerros herkkua herkun perään. Oikeastaan se oli ruokakeidas, jossa ostosten lisäksi oli mahdollista nauttia tiskien antimia, vaikkapa hummeria tai shampanjaa. Nämä pienet pisteet tekivät osastosta viehättävän ja elävän, mutta valitettavasti näin ruuhkaisina päivinä myös tuskastuttavan sumpun.Suosittelen pistäytymään myös aivan ylimmässä kerroksessa, jossa on kunnollinen ravintola (ja kunnon isot wc-tilat :) ) Kuvittelin paikan olevan aivan törkyhintainen, mutta lounasvaihtoehtoja oli lukuisia ja esim. keittolounas oli vain 5,50 €. Lisäksi oli mahdollista koota oma annos "kilohinnalla". Näppärää varsinkin lasten kanssa.  Ja arkkitehtuuri maisemineen oli tuollakin aivan omaa luokkaansa.
 Näiden lisäksi vierailimme kaupungin keskustassa olevassa eläintarhassa. Näin talviaikaan tarhassa oli todella rauhallista, mutta eläimet silti hyvin esillä. Kesällä kokemus olisi varmasti aivan erilainen, mutta hyvin saimme tuolla nytkin aikaa kulutettua emmekä edes tutustuneet kaikkiin lajeihin.


Viimeisenä vinkkinä on vilkaista kaupungin liikennevaloja. Niissä seikkailee ihana Herra Ampelmann. Itä Saksalainen liikennepsykologi halusi luoda hahmon, jota myös vetoaisi lapsiin ja olisi helposti ymmärrettävä myös vanhuksille. Symppis Herra Ampelmann meinattiin Saksojen yhdistymisen jälkeen korvata modernimmilla tekeleillä, mutta suunnitelmaa vastaan kampanjoitiin kovasti. Nykyään Herra Ampelmannin asema on turvattu ja ympärille onkin kehittynyt aikamoinen business ja kaupungista löytyy useampikin kauppa täynnä Ampelmann tavaraa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...