22.3.2013

Tavaranhallintaa

Siivouspäivä innoitti kirjoittamaan tavaran kierrättämisestä. Kun kuusi vuotta sitten muutettiin pienestä kaksiosta tähän taloon, tuntui että meidän vähät tavarat hukkuivat tänne. Monissa kaapeissa oli käytössä vain hylly tai pari. Nyt kuusi vuotta ja kaksi lasta myöhemmin niitä tyhjiä hyllyjä saa kyllä etsiä. Tavaran määrä on lisääntynyt hurjasti.

Olen huomannut, että ainoa keino pitää tavaramäärä kurissa on myös jatkuva liike ovesta ulos. Mulla on ns. yhden pysähdyksen taktiikka. Vaatehuoneessa on aina pari kassia tai pahvilaatikkoa, joissa on eteenpäin meneviä tavaroita. Sinne on helppo siirtää aina heti kaapista vastaan tullut käyttämätön/turha tavara. Vaatehuoneesta ne on kuitenkin vielä hetken palautettavissa takaisin, jos siivousinto on ollut liian kova.

En voi ajatellakaan heittäväni käyttökelpoista tavaraa roskiin, joten mulla on useita kanavia mistä laitan tavaraa kiertoon.

Lasten vaatteet on tällä hetkellä se eniten kiertävä juttu. Vaateputki menee näin: isoveljen vaatteet siirtyvät pieneksi jäätyään pikkuveljen kaappiin, jonne olen eri kokoisille vaatteille dymottanut omat paikat. Samassa kaapissa on vielä yksi hylly, jonne laitan kuopukselle pieneksi tulleet vaatteet. Tuon  hyllyn käyn säännöllisesti läpi ja lajittelen. Hyväkuntoisimmat pistän syrjään serkkupoikaa varten, osa menee myyntiin ja käyttövaatteet aika pitkälti lahjoitukseen. Täällä meilläpäin järjestetään kaksi kertaa vuodessa vaihtotori, jonne voi viedä vielä käyttökelpoisia lastenvaatteita ja -tavaroita. Tapahtumassa ei liiku raha vaan jokainen saa tuoda ja viedä mieleisensä. Jäljelle jäävät menevät paikalliseen hyväntekeväisyyteen lapsiperheille. Aivan loistava tapahtuma.Huuto.netissä olen myynyt aika paljon kaikenlaista. Huuto.netin kaupankäynti on siitä mukavaa, että kun ne kerran on sinne koneelle nakuttanut, niin siellä on ja pysyy myyntiin asti. Varsinkin jos on ostanut Huuto Plus-palvelun niin ilmoitukset uusivat itse itsensä. Tietenkin ilmoituksen tekeminen vie vähän aikaa ja vaivaa ja postikulujen arviointi on välillä hankalaa. Näitähän on muitakin esim. tori.fi, mutta niistä mulla ei oo kokemusta.

Joskus postikulut nousevat suhteettoman suureksi hintaan nähden ja silloin olen laittanut tuotteen myyntiin paikalliselle Facebook kirppikselle. Uskoisin, että lähes joka paikkakunnalle löytyy oma ryhmänsä, jossa tavaroita voi myydä. Parhaimmillaan tämä on toiminut niin, että päivällä myyntiin laitettu tavara on jo illalla uudella omistajalla. Sopii loistavasti esim. huonekalujen myyntiin. Samaa väylää pitkin voi myös helposti lahjoittaa tavaraa. Itse olen laittanut eteenpäin esim. vanhoja sisustuslehtien vuosikertoja. Vanhat huonokuntoiset matotkin kelpasivat koiraharrastajille.

Facebookissa on myös paljon valtakunnallisia osto- ja myyntiryhmiä. Esim. Laatumerkkien flea market (parempia merkkivaatteita/-asusteita esim. DKNY, Mulberry, Burberry, Tiger of Sweden, Guess...), Sydänpyllyt (Me&I -vaatteita), Esprit kirppis, Kirpputori Po.pitus (Polarn o. Pyretin vaatteille) jne. Näissä on helppo myydä kyseiseen ryhmään kuuluvia tuotteita, koska ostajat ovat niistä nimenomaisesti kiinnostuneita. Käytännön kokemuksella voisin sanoa, että näistä saa myös paremman hinnan kuin esim. huuto.netistä. Useimmissa ryhmissä järjestetään silloin tällöin myös huutokauppa-päiviä, jolloin voi tehdä todella hyviä löytöjä tai vastaavasti saada myytyä enemmän yhden päivän aikana.

Sitten on tietty tavalliset kirpparit. Kirpparit, jonne voit lahjoittaa tavaraa myytäväksi, kirppistapahtumat, jossa olet itse myymässä sekä itsepalvelukirppikset, joista vuokraat pöydän esim. viikoksi. Täällä  on kesällä torstai-iltaisin iltatori, jossa saa myydä omia vanhoja tavaroitaan eikä maksa mitään. Hirmu suosittu tapahtuma, mutta kauppa on käynyt vähän miten sattuu. Hyvää se, että vaatteita yms. ei tarvii välttämättä hinnoitella etukäteen vaan voit määrittää hinnan lennossa. Huonoa, että tarvii olla kunnon vaihtokassa ja myynti riippuu paljon kelistä ja myyntipaikasta. Kokemuksena kuitenkin aina hauska.  Itsepalvelukirppareista olen tykännyt silloin, kun myytävää on kertynyt nurkkiin enemmän. Silloin voi tehdä kunnolla kertapuhdistuksen kaapeissa. Aikamoinen vaiva on kyllä hinnoittelussa ja kirppispöytää olisi hyvä ehtiä siivoamaan useamman kerran viikossa. Kaverin kanssa puoliksi pöydän ottaminen on ollut näppärää, kun siivousvastuun voi jakaa. Useimmissa paikoissa voi lisäksi halutessaan jättää loput tavarat hyväntekeväisyyteen.

Käytettyjä vaatteita voi lisäksi viedä UFF:n laatikkoon (vain puhtaita ja ehjiä) ja myös H&M:llä on tänä keväänä kamppis, jossa jotkin liikkeet vastaanottavat käytettyjä vaatteita (myös rikkinäisiä) ja kierrättävät ne eteenpäin. Katso lisää H&M:n kampanjasta tästä.

Ja yhtenä suosikkina tietty tavaroiden tuunaus, käyttötarkoituksen muuttaminen, korjaaminen... Mutta siihen voin palata toisen kerran, sillä tästäpä näytti tulevan kilometripostaus. Jos joku jaksoi tänne asti lukea niin  toivottavasti sait tästä vinkkejä käyttökelpoisen tavaran kierrätykseen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...