10.1.2016
Berliini - historian havinaa puolen päivän paketissa
Berliinissä on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että senkin pienen palasen, mitä me näimme muutamassa päivässä, jaan pariin osaan. Tässä enemmän historian havinaa, seuraavassa osassa sitten enemmän shoppailua ja muista fiiliksiä.
Berliinissä ei voi olla törmäämättä kaupungin historiaan. Se tunkee verkkokalvoille joka kulmassa. Palasina muurista, valokuvina, kyltteinä. Museoissa, kaduilla, kauppakeskuksissa. Kaupunki sai minut jopa hieman surulliseksi, niin paljon on ikäviä asioita tuon kaupungin kaduilla tapahtunut. Pieni huolikin oli rinnassa ennen matkaa. Juuri kun olimme lennot varanneet, tapahtuivat Pariisin terrori-iskut. Kun terrori-iskujen uhkaa povattiin myös muihin Euroopan pääkaupunkeihin, oli pakko miettiä myös omia ratkaisuja. Vahvasti olen sitä mieltä, että pelolle ei saa antaa valtaa tai ei voi tehdä enää mitään. Mutta kun matkassa on mukana kaksi maailman tärkeintä pikkumiestä, ei turhia riskejäkään halua ottaa. Päätimme matkustaa, mutta välttää ainakin uuden vuoden aattona suuria ihmismassoja kerääviä tapahtumia. Tosin tuskinpa lasten kanssa niihin muutenkaan olisimme tunkeneet.
Ennen matkaa olimme listanneet muutaman "must see" -kohteen. Nämä kävelimme läpi yhden päivän aikana. Yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä Berliinissä on tietenkin Berliinin muuri. Näitä palasia on kaupungissa vähän siellä täällä, mutta vaikuttava pätkä löytyi ihan hotellimme vierestä. Topography of Terror museon ulkoalueella on jäljellä 200 metrin pätkä muuria. Muuri on aitojen sisäpuolella, mutta alueelle on vapaa pääsy museon aukioloaikoina. Muurin tarkoituksenahan oli pitää itä-saksalaiset omalla puolellaan kaupunkia. 155 kilometriä 3,6 metrin korkuista muuria piti siitä huolen varsin tehokkaasti. On aika hurjaa ajatella, että muuri murtui vasta 1989. Tuohan on ihan lähihistoriaa.
Topography of Terror on museo, jossa on mahdollista tutustua natsihallinnon hirmutekoihin. Samalla paikalla on aiemmin ollut SS:n ja Gestapon päämaja. Pihalla itseasiassa on muurin vierellä nähtävissä aiemmin paikalla olleen rakennuksen kellarikerros, jossa on mm. kidutettu ihmisiä. Museossa on paljon kuvamateriaalia noista hurjista ajoissa. Paikassa oli erikoinen tunnelma. Ihmisiä oli paljon, mutta silti siellä oli todella hiljaista. Sellainen surullinen tunnelma, mikä minulle tuli muutamaankin otteeseen tuolla reissulla. Museoon on vapaa pääsy.
Vain korttelin päästä löytyy Checkpoint Charlie, joka oli yksi Länsi- ja Itä-Berliinin välisistä rajanylityspaikoista. Paikka on Berliinin muurin lisäksi yksi tärkeimpiä Berliinin jaon ja kylmän sodan symboleista, ja kuuluukin suosittuihin nähtävyyksiin. Kuten kuvasta näkyy kyse on siis keskellä katua olevasta "kopista", jossa ainakin nyt joulun aikaan oli "miehitys" paikalla. Näiden sotapoikien kanssa oli mahdollista päästä samaan kuvaan yhden euron nuppihinnalla. Checkpoint Charlien läheisyydessä on myös pari museota, joissa voi halutessaan fiilistellä kaupungin kahtiajakoa enemmänkin. Näissä emme vierailleet.
Topography of Terrorin ja Checkpoint Charlien väliin jää myös automuseo Trabi World, jossa on suloisia vanhoja trabant- autoja rivissä. Museo järjestää hauskoja Trabi safareita, jossa pääsee itse ajamaan vanhalla trabantilla pitkin Berliinin katuja. Muutamaan otteseen nähtiinkin tuollainen Trabi letka kaupungilla.
Checkpoint Charlielta otettiin suunta kohti Brandenburgin porttia.Olisi ollut mahtavaa nähtä tuo 1700-luvun loppupuolella rakennettu portti kokonaisuudessaan, mutta ikävä kyllä toria valmisteltiin uuden vuoden juhlia varten ja portti oli rumien telttojen ja aitahökötysten takana. (Tuolle alueelle pakkautui uuden vuoden yönä miljoona ihmistä juhlimaan vuoden vaihdetta. Pariisin terrori-iskujen takia turvatoimia oli tehostettu, eikä alueella päässyt ennen juhlia lainkaan.) Näyttävähän tuo portti oli, mutta ei nyt ihan tarjonnut parastaan.
Ihan kulman takana oli yksi suosikkikohteistani. Holokaustin muistomerkki on juutalaisten kansanmurhalle omistettu teos. Sille kuvat eivät tee oikeutta vaan se pitää itse kokea. Mielestäni se oli todella vaikuttava. Kahden hehtaarin alueelle on pystytetty 2711 betonista elementtiä. Sen laajuutta ja kokoa on mahdotonta hahmottaa. Matalimmat paadet ovat vain joitakin kymmeniä senttejä kun keskellä ne nousevat jopa yli neljän ja puolen metrin korkeuteen. Maasto betonipaasien alla nousee ja laskee ja betonipaadet muodostavat ison sokkelon, jossa pystyy kävelemään.Tämä oli myös lapsille mielenkiintoinen kohde, sillä sokkelossa kulkeminen oli varsinainen seikkailu.
Nyt kun nämä nähtävyydet putkeen kirjoitin, ei ihmekään, että vähän surulliseksi vetää; kansanmurhaa, gestapoa ja kylmää sotaa peräkkäin. Mielestäni on kuitenkin tärkeää, ettei näitä tapahtumia unohdeta. Jos vaikka opittaisiin jotain. Peace & Love ja sitä rataa. ☮
Tämä kaikki on mahdollista nähdä yhden kävelyreissun aikana eikä rahaa tarvinnut kuluttaa lainkaan. Onnistuu myös lasten kanssa, sillä 5 ja 7 vuotiaat matkalaiset suoriutuivat reissusta kävellen mukisematta. Koska kohteet sijaitsevat Berliinin historiallisessa keskuksessa, olisi alueella voinut viettää vaikka koko loman, sillä museoita on vaikka kuinka paljon. Tai sitten olisi voinut pysahtyä vähän shoppailemaan, sillä kävelymatkan varrella oli mm. ranskalainen tavaratalo Galeries Lafayette, jossa me poikkesimme katsomassa Star Wars -näyttelyä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos viestistäsi!