16.6.2012

Kolmården kansissa

En ole enää moneen aikaan tilannut valokuvia paperikuvina. Kuvakirjoihin sen sijaan olen ihastunut. Plussia kuvakirjoissa on mielestäni paljon. Kuvat pysyvät paikallaan, vaikka niitä lukisi vähän kovakouraisempikin kaveri (meillä valokuvakirjat kuuluvat poikien lempilukemisiin), kirjat menevät paljon valokuvakansioita pienempään tilaan, tekeminen on suht helppoa ja samaan kirjaan saa paljon erikokoisia kuvia ja tekstejä. Ulkoasu on pitkälti vain omasta viitsimisestä ja jaksamisesta kiinni, hioa voi loputtomiin. Ainoana miinuksena on, että kuvan laatu ei ole ihan valokuvan veroinen.


Kuvakirjat ovat mielestäni aivan huippuja siksi, että ne ovat kerralla valmiit. Aiemmin tilasin kuvat, sitten ne lojuivat pöydällä tai laatikossa viikko /kuukausikaupalla. Kun vihdoin sain kerättyä tarpeeksi intoa koota kansio, kuvat olivat sekaisin, niitä piti koota erilaisiin nippuhin, kokeilla niin ja näin. Nyt kirja valmistuu kotia sekoittamatta :)



Olen tehnyt kirjoja matkoistamme sekä pojille omansa jokaisesta ikävuodesta. Olen myös tehnyt isälleni 60-vuotis lahjaksi kirjan, johon mm. skannasin hänen nuoruudenkuviaan. Nyt tein meidän Ruotsin reissusta oman kirjan. Ajattelinkin koota tähän vähän vinkkejä kuvakirjan tekoon, jos vaikka joku muukin innostuu kokeilemaan. Itse olen käyttänyt pelkästään Ifolorin palvelua, koska olen siihen niin tottunut, mutta muitakin palveluja on tarjolla.

Vinkkejä kuvakirjan tekoon:

  • valitse kirjaan tulevat kuvat ennen kuvakirjan tekoa. Tee oma kansio kirjaan tuleville kuville, siitä niitä on helpompi liittää kirjaan kuin hakea eri kansioista. Esim. ifolorin ohjelma näyttää kuvat niin pieninä, että samankaltaisista kuvista juuri oikean valinta on muuten vaikeaa.
  • mieti ja suunnittele kokonaisuutta jo etukäteen. Mistä aloitat, mihin lopetat, laitatko kuvat aikajärjestyksessä vai teemoittain...? On helpompaa tehdä johonkin rajattuun aiheeseen liittyvä kirja esim. matka, syntymäpäivä tms.
  • Lisää ensimmäisenä kaikki kuvat kirjaan. Tekstit ja tehosteet kannattaa laittaa vasta myöhemmin, ettet joudu tekemään niitä kaikkia uudelleen jos kuvien paikka tms. muuttuu
  • Kun kuvat on lisätty, kannattaa ne katsoa vielä läpi, pitääkö rajata uudelleen?, muokata tms? Muista että voit lisätä myös skannattuja juttuja kirjaan, esim. pääsylippuja, karttoja tms. Ifolorin ohjelmassa on kuvien uudelleen rajaaminen helppoa ja niitä voi helposti myös käännellä ja muuttaa kokoa sopivaksi
  • Kirjoita sitten tekstit ja lisää muotoilut. Itse olen tykännyt, että sivuilla on joku muu taustaväri kuin valkoinen. Pehmentää kontrastia.
  • Ja viimeisenä: tarkista, tarkista ja tarkista! 

Ainakin ifolorilla on usein alennuksia kirjoista, joten kirjan voi tehdä valmiiksi koneelleen ja tilata vasta tarjousaikana. Olisiko suosituksia muista valokuvakirja -palveluista tai muita vinkkejä kirjojen tekoon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...